In de duinen van Den Haag, waar land en zee elkaar raken, tref je een bijzonder kunstwerk aan. De Amerikaanse kunstenaar James Turrell heeft er een beschermde kom gemaakt om op een bijzondere manier naar de lucht te kijken. Het ‘Hemels Gewelf’ heeft de vorm van een ellips en is dertig meter breed en veertig meter lang. Het omliggende duin van vijf meter hoog is met gras ingezaaid. Via een betonnen doorgang betreedt de bezoeker de kunstmatige krater.

In het midden staat een monumentale bank van natuursteen waarop twee personen achterover kunnen liggen. In de duinkom lijkt het lichtruim zich te krommen en vormt de hemel een gewelf, waar je eindeloos naar kunt kijken. Op een hoger gelegen duin staat eenzelfde bank waar zich een panorama ontvouwt over de zee, het strand en het platte land daarachter.

Dit bijzondere landschapskunstwerk gaat uit van het feitelijke licht dat bij de individuele kijker ervaringen opwekt die het puur zintuiglijke overstijgen. Het Hollandse licht wordt hiermee door Turrell op een bijzondere manier zichtbaar en het krijgt een emotionele en spirituele impact.

Vanaf de duintop heb je een fantastisch panoramisch uitzicht. Vanaf B&B Valkenbos kun je er gemakkelijk komen, per fiets, met de auto of zelfs lopend. Gaat dat zien en vooral ervaren!

Waar?
James Turrell – Hemels Gewelf
Machiel Vrijenhoeklaan 175
Kijkduin