Crunchy granola

Met noten, zaden en granen 

PORTIES

20 (circa 500 gram)

VOORBEREIDING

10 minuten + 50 minuten in de oven

VOEDINGSWAARDE

Calorieën 130

Eiwitten 3 g

Koolhydraten 12,3 g

Vetten 7,4 g

Vezels 1,9 g

IDEAAL VOOR

Ontbijt

100% vegetarisch / vegan

Crunchy granola

Met noten, zaden en granen

Door Madelon

Dit is de granola zoals we die serveren aan onze B&B-gasten. Hij heeft niet zulke stevige brokken als een granola die je koopt. Dus eigenlijk is het meer een krokante muesli. Je kunt uiteraard variëren met de ingrediënten, bijvoorbeeld gepofte amarant i.p.v. quinoa. Of andere soorten noten gebruiken. Maar dit is hoe ik hem maak.

 

Ingrediënten

  • 150 g havermout
  • 30 g zonnebloempitten
  • 30 g pompoenpitten
  • 30 g gebroken lijnzaad
  • 35 g ongebrande hazelnoten
  • 30 g ongebrande pecannoten
  • 20 g geschaafde amandelen
  • 20 g kokosflakes
  • 30 g gepofte rijst
  • 20 g gepofte quinoa
  • Snufje gemalen vanille (Ekoplaza)
  • Snufje zeezout
  • 35 g kokosolie
  • 40 g agavesiroop of appelmoes
  • 80 g blanke rozijnen

Serveren met:

  • 50 g kokosyoghurt
  • 100 g sojayoghurt
  • 100 g vers fruit

Het is een hele lijst ingrediënten maar wie vegan kookt heeft al gauw een hele voorraad van dit soort plantaardige voedingsmiddelen in de kast. Hiermee maken wij deze voedzame, lichtzoete aanvulling op de andere gerechten van ons vegetarische ontbijt. De crunchy granola geeft je de energie voor een lange strandwandeling in Scheveningen, een ochtend surfen op het Zuiderstrand of een dagje sightseeing in Den Haag. 

Hij heeft niet zulke stevige brokken als een granola die je koopt. Dus eigenlijk is het meer een krokante muesli. Je kunt uiteraard variëren met de ingrediënten, bijvoorbeeld gepofte amarant i.p.v. quinoa. Of andere soorten noten gebruiken. Maar dit is hoe ik hem maak.

 

Plantaardige yoghurt

Twee eetlepels granola zijn een mooie portie (25 à 30 gram). Eten met plantaardige yoghurt. Ik gebruik een mix van 1/3 kokosyoghurt plus 2/3 sojayoghurt. Dan heb je wel de calcium en eiwitten van de soja en de romigheid van de kokos zonder de calorieën. Een beetje vers fruit erbij maakt het nog lekkerder.

  • Eiwitten 12% 12%
  • Koolhydraten 49% 49%
  • Vetten 66% 66%

ZO MAAK IK DEZE CRUNCHY GRANOLA

Stap 1

Oven voorverwarmen op 170 °C. De hazelnoten en pecannoten grof hakken.

Stap 2

Alle droge ingrediënten, behalve de rozijnen, mengen. De kokosolie vloeibaar maken en samen met de agavesiroop of appelmoes losjes door de droge ingrediënten mengen. Alles losjes verdelen over een baktray of op een bakplaat met bakpapier.

Stap 3

Ongeveer 25 minuten langzaam in de oven bakken en lichtbruin laten worden. Daarna de rozijnen toevoegen, alles nogmaals losjes husselen en weer ongeveer 15 minuten in de oven zetten.

Stap 4

De granola is klaar als de rozijnen wel bol staan van de warmte maar nog niet gekleurd zijn. En het vocht van de agavesiroop of appelmoes moet volledig verdampt zijn.

Stap 5

Laat de granola buiten de oven volledig afkoelen en uitdampen (minstens 2 uur). En daarna natuurlijk lekker opeten. Dit is een favoriet ontbijtgerecht bij de vegetarische en veganistische gasten in onze bed & breakfast, maar ook de gasten die dat niet zijn zijn er dol op.

Bewaar de granola in een grote, luchtdichte pot. Hij blijft ongeveer een maand lekker. Vind je hem toch iets te muf worden, bak hem dan gewoon weer een paar minuutjes in de oven op.