Luchtige vegan pannenkoekjes

Met blauwe bessen, geroosterde hazelnoten, kokosyoghurt en agavesiroop 

PORTIES

4 (12 à 16 stuks)

VOORBEREIDING

15 minuten

BEREIDINGSTIJD

15 minuten

VOEDINGSWAARDE

Calorieën 368

Eiwitten 7 g

Koolhydraten 18 g

Vetten 41 g

Vezels 1 g

IDEAAL VOOR

Ontbijt

Lunch

Dessert

100% vegetarisch / vegan

Luchtige 100% plantaardige pannenkoekjes

Met blauwe bessen, geroosterde hazelnoten, kokosyoghurt en agavesiroop

Door Madelon

Wat? Pannenkoeken zonder melk en eieren? Jazeker. Niet van die grote, goudgele Hollandse die je met bravoure in de lucht omkeert (waarin ik nooit echt handig ben geworden) maar meer een soort luchtige drie-in-de-pan. Er is eindeloos te variëren met toppings. Van warme blauwe bessen en geroosterde hazelnoten of banaan met zelfgemaakte vegan nutella en kokosflakes tot gebakken appeltjes met rozijnen en hazelnoot. Maar één ding ontbreekt nooit: een royale klodder romige kokosyoghurt. Dit is hoe wij ze hier in Den Haag aan onze B&B gasten regelmatig serveren bij het ontbijt.

 

Ingrediënten

  • 130 g bloem
  • 1 el (15 g) lijnzaad
  • 1 el (20 g) rietsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje gemalen vanille
  • mespunt zeezout
  • 260 ml plantaardige melk
  • 1 el appelciderazijn

Voor de topping:

  • 200 g blauwe bessen
  • 50 g hazelnoten
  • 4 el (100 g) kokosyoghurt
  • 4 el (40 g) agavesiroop

Het maakt niet uit welke plantaardige melk je gebruikt. Ik doe meestal rijstmelk want die is ook geschikt voor gasten die geen noten kunnen eten. Geen plantaardige melk in huis? Dan gebruik je gewoon water.

Blauwe bessen heb ik altijd in de vriezer liggen. Meestal haal ik ze de avond van tevoren uit de vriezer en laat ze gedurende de nacht ontdooien in de koelkast. Vlak voor het serveren warm ik ze even op. Meestal in de magnetron, maar voor wie dat niet wil in een pannetje op het vuur.

De kokosyoghurt die ik gebruik is AH Creamy kokos naturel. Deze heeft de frisheid van yoghurt en de romigheid van slagroom. Er zitten verder geen onnodige bindmiddelen in die het zwaar of melig maken. 

 

Volkoren?

Meestal gebruik ik volkoren tarwebloem bij het bakken en koken, maar om deze vegan pannenkoekjes licht en luchtig te krijgen, werkt dat niet. Daarmee worden ze qua smaak gewoon niet lekker genoeg. Dus voor deze heerlijke pannenkoekjes zondig ik met witte bloem. Dat compenseer ik dan weer een beetje met de flinke eetlepel lijnzaad. Die draagt niet alleen bij aan de textuur (in plaats van ei) maar geeft ook goede vetten en vezels. Ideaal voor vegetariërs en voor vegans, maar ook heel erg lekker als je dat niet bent 🙂

  • Eiwitten 9% 9%
  • Koolhydraten 46% 46%
  • Vetten 45% 45%

ZO MAAK IK DEZE VEGAN PANNENKOEKEN

Stap 1

Oven voorverwarmen op 180 °C. Alle droge ingrediënten mengen. Azijn mengen met de melk. De (vegan) melk bij de droge ingrediënten schenken en alles goed door elkaar kloppen tot een glad, luchtig beslag. 15 minuten laten staan.

Stap 2

De hazelnoten in de oven in ongeveer 8 minuten goudbruin roosteren. Iets laten afkoelen en met de vlakke kant van een groot mes grof pletten. Opzij zetten.

Stap 3

In een grote koekenpan mespunt kokosolie verhitten. Met een juslepel drie à vier pannenkoekjes in de pan gieten. Op middelhoog vuur bakken tot de onderkant goudbruin en de bovenkant droog is. Omdraaien en nog een minuutje bakken.

Stap 4

Ondertussen de blauwe bessen opwarmen. Eventueel pannenkoekjes die al klaar zijn warm houden in de oven op 100 °C.

Stap 5

Per portie 3 à 4 pannenkoekjes op een bord leggen. Er in het midden een flinke eetlepel kokosyoghurt op scheppen. Blauwe bessen er over verdelen, inclusief het sap. Hazelnoten er losjes overheen strooien en er tot slot een lekker drizzle agavesiroop overheen gieten.

 

Snel op tafel zetten en warm opeten!